Gunnarshögs gård – Årets bonde 2023
Årets bonde 2023 är Gunnarshögs gård på Österlen – en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan slutat av 1800-talet. Lördagen den 2 september 2023 mottog gårdens ägare Erik Nilsson och Anja Persson priset på Skördefesten i Kristianstad. Några dagar senare fick vi på Svenskt Sigill en pratstund med Anja Persson.
– Vi är enormt stolta över utmärkelsen Årets bonde och jag tror att det är vårt idoga kommunikationsarbete som var det som avgjorde. Vi anser att det är vårt ansvar att berätta varför man ska köpa svenskodlat och svensktillverkat och dessutom berätta hur vi gör det.
Gunnarshögs gård har utvecklats från ett traditionellt jordbruk till ett nytänkande livsmedelsföretag. De odlar raps, korn, vete, linfrö, svart- och vithavre på gårdens dryga 85 hektar åkermark och med åren har raps kommit att bli deras huvudfokus. Idag kommer den mesta rapsråvaran från andra närliggande gårdar. Produktionskapaciteten är nämligen uppe i hisnande 24 000 liter kallpressad rapsolja per dygn.
– Det är min svärfar Gunnar Nilssons uppfinningsrikedom och innovationslust som har lett oss fram till dit vi är idag – nu med utmärkelsen som årets bonde 2023, säger Anja.
Hon berättar hur Gunnar under 1990-talet klurade på hur man skulle kunna förädla allt som gården kunde ge.
– När det gällde rapsen hade han en idé om att ställa om och göra egen energi – han var väldigt tidig med den typen av tankar, berättar hon.
Han köpte en kallpress och satte igång, men kemiskt och tekniskt visade det sig krångligt att omvandla rapsen till bioenergi. Men skam den som ger sig. Gunnar riktade istället blicken mot livsmedel, och var tillsammans med Julita gård först i Sverige med att producera kallpressad rapsolja för humankonsumtion. Tyvärr finns inte Gunnar med idag, han gick bort för ett år sedan, men han fick se Gunnarshögs gård växa till ett välmående livsmedelsföretag som bygger på hans ursprungliga idé.
– När jag kom in i bilden 2005 hade produktionshallen för kallpressningen tyvärr brunnit. Den var inhyst i ett gammalt kostall som inte var avsett för den typen av produktion. Men istället för att se det som ett nederlag och ge upp var svärfar igång med planer på att bygga en ny produktionsanläggning redan dagen efter, säger Anja.
När den stod färdig gick produktionen upp från 2000 liter per dygn till 8000. 2020 fortsatte man att bygga ut och nu är man uppe i en produktionskapacitet på 24 000 liter per dygn. 75 procent av rapsen som används är KRAV-certifierad, resten konventionellt odlad. Det beror på vilket varumärke de producerar under, men gällande gårdens egna varumärke, så används endast rapsfrö odlat på Österlen.
– Vi var sex stycken som jobbade på gården när jag började (inklusive familjen) och idag är vi 20 helårsanställda och tio till under säsong. Det behövs eftersom vi tar emot uppåt 50 000 besökare per säsong, förklarar Anja.
Visningsverksamheten är förutom produktionen det som vuxit mest under senare tid. Anja tror att det är sättet som de visar upp sin gård på som Årets bonde-juryn fastnade för.
– Alla på gården är involverade i besöken och besökarna får följa med runt i hela produktionen. Både unga och gamla tycker att det är väldigt spännande. Vi satsar extra mycket på de yngre, för att de ska förstå kopplingen mellan lantbruk och mat, för att de ska inse att vi alla behöver en bonde tre gånger om dagen, säger hon.
Deras egen son Axel, som nu är 11 år, ledde dem in på barnspåret. Han hittade till exempel på den busiga aktiviteten ”bada i rapshavet”, vilket innebär att man får plaska runt i 6000 kilo rapsfrö. Det var något som hans föräldrar snabbt insåg att även andra barn skulle tycka var kul.
– När jag har visningar för barn brukar jag börja med att fråga ”hur många vill bli bonde när de blir stora?”. Några få händer räcks upp. När jag sedan frågar samma sak efter rundvandringen på gården viftar i stort sett alla händer i luften. Det känns fint, avslutar hon.