Gårdsfisk är vinnare av tävlingen Årets klimatbonde år 2020. Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles på Gårdsfisk är  fiskbönderna som med sitt cirkulära hållbarhetsperspektiv  har byggt upp en klimatsmart fiskuppfödning i världsklass i en lada utanför Kristianstad.  Dessutom är de den första klimatcertifierade fiskproducenten i världen.

- Vi är så stolta över den här utmärkelsen. Det visar verkligen att vi är på rätt spår och kan skapa en hållbar, klimatsmart svensk fiskuppfödning, säger Johan Ljungquist en av grundarna av Gårdsfisk.

Häng med hem till Gårdsfisk som föder upp fiskar i en lada utanför Kristianstad.

Vänligen godkänn marknadskakor för att se videoinnehållet

Ändra inställningar

Motivering från juryn:

Johan och Mikael på Gårdsfisk är de mest drivna fiskbönderna just nu. Med ett cirkulärt hållbarhetsperspektiv har de byggt upp en unik fiskuppfödning i en gammal lada, som de nu sprider över landet.

Med fokus på omsorg om fiskarna i allt från val av fiskart, ingen antibiotikaanvändning och humana slaktmetoder revolutionerar de fiskproduktionen. Deras system där fiskarna föds upp i bassänger utan påverkan på omgivningen, där all näring tas till vara och används för att gödsla närliggande åkrar leder till låga utsläpp. Ladorna värms med förnybar energi och värmen från både vatten och luft i lokalen cirkuleras på ett effektivt sätt.

Tack vare att de valt fiskar som kan äta en större andel vegetariskt foder kan de få ut mer fisk än de stoppar in i systemet i form av fiskmjöl. Detta är en stor miljövinst i förhållande till andra fiskuppfödningar och minskar utfiskningen av våra hav. Johan och Mikael samarbetar med forskare och utgår från den senaste vetenskapen i sina beslut, de är också den första fiskgården som har en klimatcertifiering.

Om priset Årets klimatbonde

År 2020 var andra året i rad som vi hyllade den bonde som har gjort mest för att minska sin klimatpåverkan och ligger i framkant inom klimatfrågan. Till vår hjälp hade vi en riktig höjdarjury. Flera av Sveriges kunnigaste inom mat och klimat.

Juryn bestod av:

Anna Richert- matexpert på Världsnaturfonden WWF och syns ofta i både TV och tidningar kring frågor om mat och klimat. Anna har en väldigt bred kunskap om matens klimatpåverkan och hur vi kan få en hållbarare matproduktion.

Paul Svensson- en kock med stort fokus på hållbarhet. Han driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm och är en krögare i världsklass. Du känner säkert igen honom från TV-programmen Maträddarna och Sveriges yngsta mästerkock.

Ulf Sonesson- forskningschef för enheten Jordbruk och livsmedel på RISE – Research Institutes of Sweden. Expert inom hållbar livsmedelsproduktion.

Helena Allard- hållbarhetschef på Sigill Kvalitetssystem och ansvarar bland annat för Svenskt Sigill Klimatcertifierad. Hon är husdjursagronom och kunnig inom alla miljöfrågor som rör svensk primärproduktion. Vinnare av årets Naturvårdspris som delas ut av SLU Artdatabanken.

3 frågor till Paul Svensson

Paul Svensson är kock med stort fokus på hållbarhet och satt med i juryn för Årets Klimatbonde år 2020.

Foto: Erica Wessman text: Lena Sjöberg

1. Varför tycker du att Gårdsfisk är värdiga vinnare?

- Gårdsfisk har drivit klimatfrågan till sin spets. De är långt före i tanke och i innovation. Gårdsfisk vill inte göra en kvalitativ råvara bara utifrån smak, utan också utifrån resursanspråk. Det beundrar jag. De är förebilder för nästa generations lantbrukare. De visar vad som är möjligt. Vi behöver fler människor som vågar sticka ut hakan och vågar göra.

2. Har du provat att tillaga deras fisk?

- Vi har använt fisken ganska mycket i restaurangen. Jag tycker att de har bevisat sitt koncept. Deras ambition är inte bara att producera den hållbaraste i världen utan att den också ska vara godast i världen. Kan man få en fisk som är god utifrån flera perspektiv så är valet enkelt.

Rödstrimma och svart rödstrimma har en smak som påminner mycket om gös. Clarias är jämförbar med lax och ål. Den har en fetthalt som gör att den till exempel passar bra till färs. Det går att göra färsprodukter som till exempel Wallenbergare av Clarias som blir helt makalösa.

3. Är vi för konservativa när det gäller fisk i Sverige?

- Ja, det spelar ingen roll om det är fisk, kött eller grönsaker. Allt som är nytt blir vi osäkra på. Men jag tror att folk kommer att vänja sig vid nya fiskarter. Sedan är det viktigt att lyfta fram att fisken är svensk. Mycket av fisken som är i diskarna är importerad. Den är svensk, hållbar och fruktansvärt god. Den tror jag folk kommer att välja.

Nibble Gårdsgris blev Årets Klimatbonde är 2019 >>>

Kriterier för Årets Klimatbonde >>>