Bild på humla

Ökad mängd insekter, fåglar och vilt

Över 1000 odlare genomför nu åtgärder för att öka antalet humlor, bin, fåglar och andra insekter i jordbrukslandskapen. Odlarna kan välja från en lista - för att säkerställa att rätt åtgärder görs på rätt plats. Totalt handlar det om tusentals åtgärder som kommer att genomföras under de närmaste åren.

Svenskt Sigill vill vara med och göra sitt för att vända utvecklingen. Idag försvinner olika arter av insekter och växter i en oroande hastighet i världen, och även i Sverige. Här försvinner många arter på grund av en brist på betande djur och att marker växer igen. Även i de stora slättlandskapen är det tufft att vara humla. Det vill vi ändra på genom att öka mängden bostäder och matplatser för insekter, blommor, fåglar och vilt. 

Alla våra odlare måste göra olika åtgärder för att öka den biologiska mångfalden runt sina odlingar. Odlaren väljer åtgärder utifrån en lista och måste sedan komma upp i ett visst antal poäng för att klara nivån för Svenskt Sigill. 

Här är exempel på vad odlarna gör:

  • Så blommande remsor vid åkern, vilket är bra för både fåglar och insekter.
  • Plantera eller lämna blommande och bärande träd och buskar som ger mat till både pollinerande insekter och fåglar.
  • Anlägga upphöjda skalbaggsåsar där rovinsekter trivs. Det minskar behovet av växtskyddsmedel och bidrar till livsmiljöer för många insekter.
  • Vänta med att slå gräset så att blommorna hinner slå ut

Följ med hem till Linnéa på Björntorps potatis som berättar mer om hur hon som bonde kan bidra till mer insekter och blommor

Vänligen godkänn marknadskakor för att se videoinnehållet

Ändra inställningar

Listan uppmärksammas av WWF

Världsnaturfonden WWF är en av parterna i Hållbar livsmedelskedja som är ett initiativ av de större livsmedelföretagen och dagligvaruhandeln för att öka hållbarheten. De har skapat en lista som är inspirerad av Svenskt Sigill och här kan du läsa mer om vilka åtgärder som gör skillnad för biologisk mångfald i matproduktionen. Ännu mer nörderi alltså i listan från Hållbar livsmedelskedja.

Svenskt Sigills förra hållbarhetschef Helena Allard vann SLU Artdatabankens naturvårdspris för den biologiska mångfalden år 2020. Läs mer om vinsten >>

Naturbeteskött ger ökad biologisk mångfald

Djur som betar i våra mest artrika hagar gör stor skillnad för att bevara många  utrotningshotade svenska arter av fåglar, insekter och blommor. Därför har vi en märkning för kött som kommer från djur som garanterat har gjort skillnad för vår planet under sina liv. Läs mer om naturbeteskött